Forskning ved Københavns Universitet - Københavns Universitet

Forside

Danske mediefremstillinger af “grønlænderen“: Kolonimagt, køn og seksualitet

Aktivitet: Tale eller præsentation - typerForedrag og mundtlige bidrag

Kristine Køhler Mortensen - Foredragsholder

Marie Maegaard - Foredragsholder

Det en kendt sag at man i mange danske sammenhænge stadig kan spore det koloniale perspektiv på Grønland. Grønland og grønlændere fremstilles eksempelvis ofte som anderledes og uciviliserede i danske beskrivelser, og det gælder indimellem også når der er et udtalt ønske om netop ikke at fremstille et kolonialt billede af Grønland og grønlændere.
I vores foredrag har vi fokus på hvordan grønlændere og deres kroppe præsenteres i danske medier, og hvordan disse fremstillinger fortsat reproducerer diskurser om grønlandsk anderledeshed og dansk overlegenhed. Den centrale case er DR-produktionen ”Den Yderste By” fra 2016, men vi inddrager også andet materiale. Vi bruger detaljerede sproglige analysemetoder til at analysere vores data, og det giver os indblik i hvordan værten i TV-produktionen interagerer med de medvirkende, og hvordan han opnår autoritet i samtalerne. På trods af TV-seriens erklærede mål om at vise det ”stærke” og ”modige” grønlandske folk, ender serien på mange måder alligevel med at begrænse de deltagendes stemmer.
Det er vist før, og er derfor ikke så overraskende, at der stadig findes koloniale elementer i danske medieproduktioner, men det væsentlige her er at det tilsyneladende er meget svært at undgå dem. Selv produktioner som eksplicit har en agenda om at skabe positive billeder af grønlændere, ender alligevel med at reproducere det koloniale magtforhold. Vi lægger op til en diskussion af hvordan man kan forstå denne bias, og hvad produktioner som ”Den Yderste By” gør ved danskeres forståelser af Grønland og grønlændere.
18 sep. 2017

Ekstern organisation (Akademisk)

NavnUniversity of Greenland
PlaceringPostboks 1061
ByNuuk
LandGrønland

ID: 183796054