Forskning ved Københavns Universitet - Københavns Universitet

Forside
Mikkel Bolt

Mikkel Bolt

Lektor

Primære forskningsområder

Jeg er kunsthistoriker og lektor i moderne kultur. Jeg har skrevet Den sidste Avantgarde. Situationistisk Internationale hinsides kunst og politik (Forlaget politisk revy, 2004), I sammenbruddets tjeneste sammen med Das Beckwerk (Gyldendal, 2008), Avantgardens selvmord (28/6, 2009), En anden verden. Små kritiske epistler om de seneste årtiers antikapitalistiske satsninger i kunst og politik og forsøgene på at udradere dem (Nebula, 2011), Krise til opstand. Noter om det igangværende sammenbrud (Antipyrine, 2014), Playmates and Playboys on a Higher Level (Sternberg Press, 2015) og Crisis to Insurrection. Notes on the ongoing collapse (Minor Compositions, 2015). Jeg har redigeret en række bøger blandt andet City rumble. Kunst, intervention og kritisk offentlighed (Forlaget politisk revy, 2005), Livs-form. Perspektiver i Giorgio Agambens filosofi (Klim, 2005), Fællesskabsfølelser (Klim, 2009), Totalitarian Art and Modernity (Aarhus University Press, 2010), Expect Anything Fear Nothing: The Situationist Movement in Scandinavia and Elsewhere (Nebula & Autonomedia, 2011), Kapitalisme som religion (Nebula, 2015) og Cosmonauts of the Future: Texts from the Situationist Movement in Scandinavia and Elsewhere (Nebula & Autonomedia, 2015). Derudover har jeg publiceret en lang række artikler om avantgarde, kunst og politik, samtidskunst og den revolutionære tradition i tidsskrifter som Multitudes, New Formations, Oxford Art Journal, Rethinking Marxism, Texte zur Kunst, Third Text og Variations

Jeg er med i redaktionen af tidsskriftet K&K og indgår også i redaktionen på Mr Antipyrine sammen med Claus Handberg, Mathias Kokholm og Mikkel Thykier. Jeg har tidligere været med til at redigere tidsskrifterne Øjeblikket og Mutant.

Jeg optræder lejlighedsvis som kulturel producent, senest med udstillingen This World We Must Leave lavet i samarbejde med Jakob Jakobsen i Kunsthall Oslo, december 2016. Til september 2017 er der premiere på teaterstykket Revolusjon på Nationaltheatret i Oslo, iscenesat af Christian Lollike, jeg har skrevet manuskriptet. 

Jeg driver desuden forlaget Nebula sammen med billedkunstner Jakob Jakobsen og landsdommer Rasmus Bjerre.

Aktuel forskning

Min seneste bog handler om samtidskunst og har titlen Samtidskunstens metamorfose. Den udkom på forlaget Antipyrine i november 2016. Til juni udkommer Trumps kontrarevolution på Forlaget Nemo. Jeg har desuden gang i et længerevarende projekt om politiseringstendenser i 1960'ernes kunst, litteratur og filosofi, som på et tidspunkt bliver til en bog. I regi af Jeff Cox og Jacob Lunds ‘The Contemporary Condition' er jeg ved at skrive en chapbook om kontemporanitet og avantgarde, den udkommer engang i løbet af efteråret 2017. Det langvarige arbejde med at redigere en bog med udvalgte avantgardemanifester er færdigt, og resultatet bliver udgivet i løbet af efteråret 2017 på Forlaget Klim. Endelig arbejder jeg lige nu på en lille antologi om afro-pessimisme, som skal udkomme til efteråret på Nebula. I 2018 udkommer After the Great Refusal: Essays on Contemporary Art, its Contradictions and Difficulties på Zero Books.

Undervisnings- og vejledningsområder

Vejledningsområder

 • Kunst og politik.
 • Det 20. århundredes billedkunst.
 • Avantgardeteori og de forskellige avantgardegrupperinger, som vorticisme, dada, surrealisme, lettrisme, Situationistisk Internationale, fluxus, konceptkunst, etc.
 • Samtidskunst.
 • Æstetikteori.
 • Fascisme og nazisme.
 • Venstrefløjshistorie, særligt Frankrig og Italien.
 • Den revolutionære tradition.
 • Globaliseringsteori.
 • Nyere politisk historie.
 • Marxisme, hverdagsteori, kritisk teori, venstrekommunisme, kommuniseringsteori, Cultural Studies, poststrukturalisme, postmarxisme, visuel kultur, New Social Art History. Giorgio Agamben, Walter Benjamin, Peter Bürger, T. J. Clark, Guy Debord, Gilles Deleuze & Féliz Guattari, Fredric Jameson, Henri Lefebvre, Jean-Francois Lyotard, Jean-Luc Nancy, Antonio Negri, Oskar Negt & Alexander Kluge, Jacques Rancière, Otto Karl Werckmeister.

ID: 5011