Forskning ved Københavns Universitet - Københavns Universitet

Forside

Den moderne tyske roman 1909-35

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportAntologiForskningfagfællebedømt

  • Morten Dyssel Mortensen (Redaktør)
  • Adam Paulsen (Redaktør)

Ved siden af klassikken og romantikken er den tidlige modernisme vel nok den betydeligste periode i tysksproget litteratur. Det skyldes ikke mindst den perlerække af romaner, der udkom i første tredjedel af det 20. århundrede, og hvoraf mange i dag fremstår som indiskutable højdepunkter i såvel tysk som europæisk roman- og litteraturhistorie.

I Den moderne tyske roman 1909-35 behandles en række af disse romaner for første gang samlet på dansk. Bogen består af otte romanfortolkninger samt en indledende artikel om den moderne romans historie og særpræg. Alle artikler er skrevet med et solidt kendskab til forskningshistorien, og det har samtidig været bestræbelsen med analyserne at give samlede bud på fortolkninger af romanerne snarere end at behandle mindre hjørner af dem.

Bogen er fortrinsvis skrevet af yngre forskere og henvender sig til såvel studerende og forskere som til den alment interesserede læser. I overensstemmelse med dens formidlende sigte er der kun medtaget fortolkninger af romaner, der foreligger på dansk i en tidssvarende oversættelse. Af hensyn til den litteraturhistoriske bredde er der desuden kun medtaget én roman af samme forfatter.Bogen indeholder analyser af: Robert Walser: Jakob von Gunten (1909), Rainer Maria Rilke: Malte Laurids Brigges optegnelser (1910), Thomas Mann: Trolddomsbjerget (1924), Franz Kafka: Slottet (1926), Alfred Döblin: Berlin Alexanderplatz (1929), Hermann Broch: Søvngængerne (1931-32), Robert Musil: Manden uden egenskaber (1930-43), Elias Canetti: Forblindelsen (1935).

OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedOdense
ForlagSyddansk Universitetsforlag
Udgave1. udgave
Antal sider219
ISBN (Trykt)ISBN 978-87-7674-269-0
StatusUdgivet - 2007

ID: 1368542