Forskning ved Københavns Universitet - Københavns Universitet

Forside

En anden verden: fordomme og stereotyper om Grønland og Arktis

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogFormidling

  • Lill Rastad Bjørst
 

Ny debatbog om Grønland

Grønland er midt i en historisk brydningstid. En ny bog, En anden verden - Fordomme og stereotyper om Grønland og Arktis, af cand. mag. Lill Rastad Bjørst

Giver indsigt i denne udvikling og lægger op til debat om, hvilke muligheder Grønland har for at navigere i nyt farvand..

Grønland er blevet holdt op mellem to stereotype forestillinger. Et positivt billede af et smukt paradis i harmoni med naturen, og et negativt billede af et samfund i en menneskelig udørk. Nu er der begyndt at komme tøbrud i de fastfrosne forestillinger.

Grønland vil ikke mere finde sig i at blive fremstillet ensidigt og mangelfuldt. Det kom blandt andet til udtryk under den meget kritiske respons på dokumentarfilmen "Flugten fra Grønland", der blev vist i Grønland og Danmark november 2007.

Politikere fra både Grønland og Danmark tager generelt mere ofte bladet fra munden. Og nu bidrager også almindelige borgere til debatten i læserbreve, blogs og i offentlige debatter. Grønland har fået en stemme og svarer igen på tiltale både i lokale og globale spørgsmål.

Globalt fokus på indlandsisens opvarmning - en ny mulighed

En af bogens hypoteser er, at klimadebatten har givet grønlændere en unik og uventet politisk platform, hvorfra de har mulighed for at agere kreativt på den internationale arena og forny deres globale image.

Grønland har nu mulighed for at benytte den nye globale opmærksomhed til at ændre de fastelåste forestillinger og give verden mere indsigt i den moderne grønlandske virkelighed. Det er et faktum at den vestlige indsigt i det grønlandske samfund stadig er domineret af fordomme og stereotyper.

OriginalsprogDansk
Udgivelses stedKøbenhavn
ForlagForlaget BIOS
Udgave1
Antal sider156
ISBN (Trykt)9788770560252
StatusUdgivet - 2008

ID: 4851705