Forskning ved Københavns Universitet - Københavns Universitet

Forside

Fødevareallergi og fødevareintolerance i et odontologisk perspektiv

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Standard

Fødevareallergi og fødevareintolerance i et odontologisk perspektiv. / Larsen, Kristine Røn; Juncker, Ann-Kristine Elmholdt; Pedersen, Anne Marie Lynge.

I: Tandlaegebladet, Bind 120, Nr. 7, 23.01.2016, s. 602-608.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Harvard

Larsen, KR, Juncker, A-KE & Pedersen, AML 2016, 'Fødevareallergi og fødevareintolerance i et odontologisk perspektiv', Tandlaegebladet, bind 120, nr. 7, s. 602-608. <http://www.tandlaegebladet.dk/sites/default/files/a380_foedevareallergi.pdf>

APA

Larsen, K. R., Juncker, A-K. E., & Pedersen, A. M. L. (2016). Fødevareallergi og fødevareintolerance i et odontologisk perspektiv. Tandlaegebladet, 120(7), 602-608. http://www.tandlaegebladet.dk/sites/default/files/a380_foedevareallergi.pdf

Vancouver

Larsen KR, Juncker A-KE, Pedersen AML. Fødevareallergi og fødevareintolerance i et odontologisk perspektiv. Tandlaegebladet. 2016 jan 23;120(7):602-608.

Author

Larsen, Kristine Røn ; Juncker, Ann-Kristine Elmholdt ; Pedersen, Anne Marie Lynge. / Fødevareallergi og fødevareintolerance i et odontologisk perspektiv. I: Tandlaegebladet. 2016 ; Bind 120, Nr. 7. s. 602-608.

Bibtex

@article{e50358a8cc7d4407babe2c754f3e939f,
title = "F{\o}devareallergi og f{\o}devareintolerance i et odontologisk perspektiv",
abstract = "Der findes ingen eksakte tal for forekomsten af f{\o}devareallergi i den danske befolkning. Den kumulerede forekomst af f{\o}devareallergi hos b{\o}rn i de f{\o}rste tre leve{\aa}r sk{\o}nnes at v{\ae}re p{\aa} 7-8 %, hvoraf hovedparten vokser sig fra det. Punktpr{\ae}valensen af diagnosticeret f{\o}devareallergi hos voksne er 3 %.Det er ofte almindelige f{\o}devarer, som udl{\o}ser allergiske reaktioner, fx {\ae}g, m{\ae}lk, n{\o}dder, skaldyr, jordn{\o}dder og frisk frugt. Krydsreaktioner er den mest almindelige f{\o}devareallergi hos st{\o}rre b{\o}rn og voksne. Pollenallergikere udg{\o}r her en s{\ae}rlig risikogruppe, idet op til halvdelen reagerer allergisk p{\aa} visse typer af frisk frugt og gr{\o}ntsager, hvilket kan udl{\o}se oralt allergisyndrom. Krydsreaktioner kan potentielt ogs{\aa} udl{\o}ses i forbindelse med tandbehandling som f{\o}lge af eksponering for de forskellige materialer, der anvendes i tandl{\ae}gepraksis.Det er v{\ae}sentligt at skelne mellem f{\o}devareallergi og f{\o}devareintolerance. Ved f{\o}devareallergi aktiveres immunsystemet via et IgE-medieret respons. F{\o}devareintolerance er derimod en form for hypersensibilitet over for et eller flere f{\o}deemner, enten pga. manglende nedbrydning i mave-tarm-kanalen som fx ved laktoseintolerance eller pga. en autoimmunbetinget inflammation i tarmen som ved c{\o}liaki. Den pr{\ae}cise forekomst af f{\o}devareintolerance kendes ikke, men sk{\o}nnes at v{\ae}re lavere end for f{\o}devareallergi. De mest almindelige former for f{\o}devareintolerance er laktoseintolerance og c{\o}liaki. Udiagnosticeret og ubehandlet kan disse tilstande medf{\o}re malabsorption og dermed orale manifestationer som bl.a. emaljedefekter og aft{\o}s stomatitis.N{\ae}rv{\ae}rende artikel gennemg{\aa}r de mekanismer, der ligger til grund for f{\o}devareallergi og -intolerance, de relaterede symptomer og orale manifestationer samt udredning og behandling af disse tilstande.",
author = "Larsen, {Kristine R{\o}n} and Juncker, {Ann-Kristine Elmholdt} and Pedersen, {Anne Marie Lynge}",
year = "2016",
month = jan,
day = "23",
language = "Dansk",
volume = "120",
pages = "602--608",
journal = "Tandlaegebladet",
issn = "0039-9353",
publisher = "Dansk Tandlaegeforening",
number = "7",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Fødevareallergi og fødevareintolerance i et odontologisk perspektiv

AU - Larsen, Kristine Røn

AU - Juncker, Ann-Kristine Elmholdt

AU - Pedersen, Anne Marie Lynge

PY - 2016/1/23

Y1 - 2016/1/23

N2 - Der findes ingen eksakte tal for forekomsten af fødevareallergi i den danske befolkning. Den kumulerede forekomst af fødevareallergi hos børn i de første tre leveår skønnes at være på 7-8 %, hvoraf hovedparten vokser sig fra det. Punktprævalensen af diagnosticeret fødevareallergi hos voksne er 3 %.Det er ofte almindelige fødevarer, som udløser allergiske reaktioner, fx æg, mælk, nødder, skaldyr, jordnødder og frisk frugt. Krydsreaktioner er den mest almindelige fødevareallergi hos større børn og voksne. Pollenallergikere udgør her en særlig risikogruppe, idet op til halvdelen reagerer allergisk på visse typer af frisk frugt og grøntsager, hvilket kan udløse oralt allergisyndrom. Krydsreaktioner kan potentielt også udløses i forbindelse med tandbehandling som følge af eksponering for de forskellige materialer, der anvendes i tandlægepraksis.Det er væsentligt at skelne mellem fødevareallergi og fødevareintolerance. Ved fødevareallergi aktiveres immunsystemet via et IgE-medieret respons. Fødevareintolerance er derimod en form for hypersensibilitet over for et eller flere fødeemner, enten pga. manglende nedbrydning i mave-tarm-kanalen som fx ved laktoseintolerance eller pga. en autoimmunbetinget inflammation i tarmen som ved cøliaki. Den præcise forekomst af fødevareintolerance kendes ikke, men skønnes at være lavere end for fødevareallergi. De mest almindelige former for fødevareintolerance er laktoseintolerance og cøliaki. Udiagnosticeret og ubehandlet kan disse tilstande medføre malabsorption og dermed orale manifestationer som bl.a. emaljedefekter og aftøs stomatitis.Nærværende artikel gennemgår de mekanismer, der ligger til grund for fødevareallergi og -intolerance, de relaterede symptomer og orale manifestationer samt udredning og behandling af disse tilstande.

AB - Der findes ingen eksakte tal for forekomsten af fødevareallergi i den danske befolkning. Den kumulerede forekomst af fødevareallergi hos børn i de første tre leveår skønnes at være på 7-8 %, hvoraf hovedparten vokser sig fra det. Punktprævalensen af diagnosticeret fødevareallergi hos voksne er 3 %.Det er ofte almindelige fødevarer, som udløser allergiske reaktioner, fx æg, mælk, nødder, skaldyr, jordnødder og frisk frugt. Krydsreaktioner er den mest almindelige fødevareallergi hos større børn og voksne. Pollenallergikere udgør her en særlig risikogruppe, idet op til halvdelen reagerer allergisk på visse typer af frisk frugt og grøntsager, hvilket kan udløse oralt allergisyndrom. Krydsreaktioner kan potentielt også udløses i forbindelse med tandbehandling som følge af eksponering for de forskellige materialer, der anvendes i tandlægepraksis.Det er væsentligt at skelne mellem fødevareallergi og fødevareintolerance. Ved fødevareallergi aktiveres immunsystemet via et IgE-medieret respons. Fødevareintolerance er derimod en form for hypersensibilitet over for et eller flere fødeemner, enten pga. manglende nedbrydning i mave-tarm-kanalen som fx ved laktoseintolerance eller pga. en autoimmunbetinget inflammation i tarmen som ved cøliaki. Den præcise forekomst af fødevareintolerance kendes ikke, men skønnes at være lavere end for fødevareallergi. De mest almindelige former for fødevareintolerance er laktoseintolerance og cøliaki. Udiagnosticeret og ubehandlet kan disse tilstande medføre malabsorption og dermed orale manifestationer som bl.a. emaljedefekter og aftøs stomatitis.Nærværende artikel gennemgår de mekanismer, der ligger til grund for fødevareallergi og -intolerance, de relaterede symptomer og orale manifestationer samt udredning og behandling af disse tilstande.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 120

SP - 602

EP - 608

JO - Tandlaegebladet

JF - Tandlaegebladet

SN - 0039-9353

IS - 7

ER -

ID: 173170709