Forskning ved Københavns Universitet - Københavns Universitet

Forside

”I Kolding Kommune er det forbudt at standse eller parkere på fortove, torvepladser, cykelstier, helleanlæg eller lignende”. Hvad er det egentlig der er forbudt i Kolding Kommune? Disjunktion i russisk og dansk

Publikation: KonferencebidragKonferenceabstrakt til konferenceForskning

Det er en almindelig udbredt opfattelse blandt logikere og lingvister at såkaldte ”And-But-Or”-sprog benytter sig af universel strategi for sammenbinding af sideordnede led i en ytring, fordi sideordning anses for menneskesindets grundlæggende og universelle tankeoperation.
De pågældende kopulative og disjunktive konjunktioner behandles derfor traditionelt som sproglige ækvivalenter til de to logiske operatorer, konjunktion (¿) og disjunktion (V), og beskrives ved hjælp af den formelle semantiks kategorier baseret på sandhedsbetingelser og organiseret i matematiske systemer. Inddragelsen i analysen af pragmatikkens samarbejdsprincip, som er sket i erkendelse af særlige forhold i menneskelige sprog, forudsætter stadig at Grices konversationelle maksimer har universel gyldighed og forklaringsværdi. Den universalistiske tilgang kommer yderligere til udtryk ved at diskussionen om konjunktion og disjunktion i menneskelige sprog føres på baggrund af isolerede engelske ytringer med konjunktionerne and og or der a priori antages for at være selvskrevne repræsentanter for de tilsvarende konjunktioner i andre sprogsystemer.
Det viser sig imidlertid at selv om russisk og dansk umiddelbart hører til ”And-But-Or”-gruppen, adskiller de sig systematisk fra hinanden ved hvornår deres indfødte brugere vælger den ene eller den anden sideordningsforbindelse i samme situationstype. I mit foredrag vil jeg forsøge at påvise at dette fænomen afspejler den grundlæggende forskel mellem sprogenes kommunikationsprocesser som bestemmes af hvilken supertype de tilhører – modtagerorienterede sprog, som dansk, eller virkelighedsorienterede sprog, som russisk.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato2011
StatusUdgivet - 2011
BegivenhedSproglig relativitet - København, Danmark
Varighed: 14 dec. 201116 dec. 2011
Konferencens nummer: Copenhagen Business School

Seminar

SeminarSproglig relativitet
NummerCopenhagen Business School
LandDanmark
ByKøbenhavn
Periode14/12/201116/12/2011

ID: 37445058