Forskning ved Københavns Universitet - Københavns Universitet

Forside

Lokal løndannelse i den offentlige sektor i Sverige

Publikation: AndetUdgivelser på nettet - Net-publikationFormidling

Standard

Lokal løndannelse i den offentlige sektor i Sverige. / Mailand, Mikkel.

2011, Artikel.

Publikation: AndetUdgivelser på nettet - Net-publikationFormidling

Harvard

Mailand, M 2011, Lokal løndannelse i den offentlige sektor i Sverige..

APA

Mailand, M. (2011, jan 24). Lokal løndannelse i den offentlige sektor i Sverige.

Vancouver

Mailand M. Lokal løndannelse i den offentlige sektor i Sverige. 2011.

Author

Mailand, Mikkel. / Lokal løndannelse i den offentlige sektor i Sverige. 2011.

Bibtex

@misc{5b8bccfc0d054e59b149bd76c52ddc26,
title = "Lokal l{\o}ndannelse i den offentlige sektor i Sverige",
abstract = "I forbindelse med optakten til overenskomstforhandlingerne i den offentlige sektor har de offentlige arbejdsgivere - KL og s{\ae}rligt Personalestyrelsen - fremh{\ae}vet Sverige som et land, hvor en meget st{\o}rre del af l{\o}ndannelsen sker lokalt og ofte aftales direkte mellem ledelsen og den enkelte ansatte p{\aa} arbejdspladsen udenom tillidsrepr{\ae}sentanter og faglige organisationer. Men dette overordnede billede af en mere decentral l{\o}ndannelse i den offentlige sektor i Sverige d{\ae}kker over v{\ae}sentlige forskelle mellem omr{\aa}der inden for den offentlige sektor og mellem grupper af ansatte. Akademikerne er den gruppe, der har den mest individuelle l{\o}n. L{\o}nnen er mere decentral i staten end i kommunerne. I kommunerne er de mest individualiserede l{\o}nsystemer nu mindre udbredt end for ti {\aa}r siden. Der mangler st{\o}rre uafh{\ae}ngige analyser af, hvad effekten af decentraliseringen af l{\o}ndannelsen i den offentlige sektor i Sverige har v{\ae}ret, men b{\aa}de arbejdsgi-verforeningerne og fagforeningerne rapporterer om generel tilfredshed.",
author = "Mikkel Mailand",
note = "FAOS, Sociologisk Institut, K{\o}benhavns Universitet",
year = "2011",
month = "1",
day = "24",
language = "Dansk",
type = "Other",

}

RIS

TY - ICOMM

T1 - Lokal løndannelse i den offentlige sektor i Sverige

AU - Mailand, Mikkel

N1 - FAOS, Sociologisk Institut, Københavns Universitet

PY - 2011/1/24

Y1 - 2011/1/24

N2 - I forbindelse med optakten til overenskomstforhandlingerne i den offentlige sektor har de offentlige arbejdsgivere - KL og særligt Personalestyrelsen - fremhævet Sverige som et land, hvor en meget større del af løndannelsen sker lokalt og ofte aftales direkte mellem ledelsen og den enkelte ansatte på arbejdspladsen udenom tillidsrepræsentanter og faglige organisationer. Men dette overordnede billede af en mere decentral løndannelse i den offentlige sektor i Sverige dækker over væsentlige forskelle mellem områder inden for den offentlige sektor og mellem grupper af ansatte. Akademikerne er den gruppe, der har den mest individuelle løn. Lønnen er mere decentral i staten end i kommunerne. I kommunerne er de mest individualiserede lønsystemer nu mindre udbredt end for ti år siden. Der mangler større uafhængige analyser af, hvad effekten af decentraliseringen af løndannelsen i den offentlige sektor i Sverige har været, men både arbejdsgi-verforeningerne og fagforeningerne rapporterer om generel tilfredshed.

AB - I forbindelse med optakten til overenskomstforhandlingerne i den offentlige sektor har de offentlige arbejdsgivere - KL og særligt Personalestyrelsen - fremhævet Sverige som et land, hvor en meget større del af løndannelsen sker lokalt og ofte aftales direkte mellem ledelsen og den enkelte ansatte på arbejdspladsen udenom tillidsrepræsentanter og faglige organisationer. Men dette overordnede billede af en mere decentral løndannelse i den offentlige sektor i Sverige dækker over væsentlige forskelle mellem områder inden for den offentlige sektor og mellem grupper af ansatte. Akademikerne er den gruppe, der har den mest individuelle løn. Lønnen er mere decentral i staten end i kommunerne. I kommunerne er de mest individualiserede lønsystemer nu mindre udbredt end for ti år siden. Der mangler større uafhængige analyser af, hvad effekten af decentraliseringen af løndannelsen i den offentlige sektor i Sverige har været, men både arbejdsgi-verforeningerne og fagforeningerne rapporterer om generel tilfredshed.

M3 - Udgivelser på nettet - Net-publikation

ER -

ID: 37469732