Forskning ved Københavns Universitet - Københavns Universitet

Forside

Ma(d)skulinitet: Maskulinitetskontruktioner i europæiske madprogrammer efter "The Naked Chef" i lyset af "den maskuline krise"

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Dokumenter

  • Jonatan Leer
Madprogrammet The Naked Chef (1999-2001) med Jamie Oliver er ofte blevet fremhævet som eksempel på, at madprogramgenren har muligheder for at forny den maskuline identitet gennem madlavning. Denne afhandling vil gennem næranalyser af et udvalg af madprogrammer fra Frankrig, Storbritannien og Danmark forsøge at svare på følgende spørgsmål: 1) Hvilke konstruktioner og forhandlinger af maskulinitet igennem madlavning finder man i madprogramgenren i tiden efter The Naked Chef? 2) Hvordan kan de maskulinitetskonstruktioner og maskulinitetsforhandlinger, der fremlæses af analyseeksemplerne, forstås i forhold til den aktuelle debat om den maskuline identitet?
Afhandlingen har med begrebet Ma(d)skulinitet ønsket at fange afhandlingens grundlæggende forståelse af madlavning og ”mandelavning” som to gensidigt konstituerende praksisser. Afhandlingen identificerer fire tendenser i maskulinitetskonstruktionerne i madprogrammer i starten af det 21.århundrede: 1) Rechefisation (en reformulering af den professionelle kokkeidentitet); 2) TV-kokken som social entreprenør; 3) TV-kokken og revitaliseringen af den nationale myte; 4) Madlavning som maskulin eskapisme.
Afhandlingen konkluderer, at den fornyelse af den maskuline identitet, som The Naked Chef åbnede for, ikke er fortsat. Genren er snarere blevet en platform for revitaliseringer af traditionelle maskulinitetsdiskurser.
OriginalsprogDansk
ForlagDet Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet
Antal sider226
StatusUdgivet - jun. 2014

Note vedr. afhandling

Forsvaret 20. juni 2014

Antal downloads er baseret på statistik fra Google Scholar og www.ku.dk


Ingen data tilgængelig

ID: 117198869