Forskning ved Københavns Universitet - Københavns Universitet

Forside

Mindfulness meditation: Mellem autencitet og effektivisering

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Standard

Mindfulness meditation : Mellem autencitet og effektivisering. / Grünenberg, Kristina; Walker, Hanne Kjærgaard; Knudsen, Jakob Skov.

I: Dansk Sociologi, Bind 20, Nr. 2, 2009, s. 89-109.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Harvard

Grünenberg, K, Walker, HK & Knudsen, JS 2009, 'Mindfulness meditation: Mellem autencitet og effektivisering', Dansk Sociologi, bind 20, nr. 2, s. 89-109.

APA

Grünenberg, K., Walker, H. K., & Knudsen, J. S. (2009). Mindfulness meditation: Mellem autencitet og effektivisering. Dansk Sociologi, 20(2), 89-109.

Vancouver

Grünenberg K, Walker HK, Knudsen JS. Mindfulness meditation: Mellem autencitet og effektivisering. Dansk Sociologi. 2009;20(2):89-109.

Author

Grünenberg, Kristina ; Walker, Hanne Kjærgaard ; Knudsen, Jakob Skov. / Mindfulness meditation : Mellem autencitet og effektivisering. I: Dansk Sociologi. 2009 ; Bind 20, Nr. 2. s. 89-109.

Bibtex

@article{7c95eab0aea911df825b000ea68e967b,
title = "Mindfulness meditation: Mellem autencitet og effektivisering",
abstract = "Meditation er ikke et nyt f{\ae}nomen i det danske samfund. Det er den fokussom meditationsformen Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) har v{\ae}retgenstand for i de senere {\aa}r imidlertid. Inden for en sundhedssociologiskramme unders{\o}ges nogle af grundene til, at netop MBSR er blevet popul{\ae}rb{\aa}de i virksomheder og blandt individer med fokus p{\aa} selvudvikling i endansk kontekst. Artiklen tager afs{\ae}t i empiri hentet fra et kvalitativt forskningsprojekt vedr{\o}rende netop denne meditationsform og indledes med enfremstilling af det teoretiske, analytiske og empiriske udgangspunkt for artiklen.Herefter f{\o}lger en analyse af empirien, i hvilken forfatterne bl.a. argumentererfor, at opfattelsen af virkninger tilskrevet mindfulness meditationm{\aa} ses i relation til to diskurser, som fremanalyseres og ben{\ae}vnes henholdsvisautenticitets- og e ektiviseringsdiskurserne. Disse diskurser udg{\o}r i artiklenomdrejningspunktet for mere generelle betragtninger over nogle af deudfordringer, som det senmoderne menneske st{\aa}r overfor.",
keywords = "Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, mindfulness meditation , MBSR, alternativ behandling , diskurs , senmodernitet , sundhedssociologi",
author = "Kristina Gr{\"u}nenberg and Walker, {Hanne Kj{\ae}rgaard} and Knudsen, {Jakob Skov}",
year = "2009",
language = "Dansk",
volume = "20",
pages = "89--109",
journal = "Dansk Sociologi",
issn = "0905-5908",
publisher = "Dansk Sociologforening",
number = "2",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Mindfulness meditation

T2 - Mellem autencitet og effektivisering

AU - Grünenberg, Kristina

AU - Walker, Hanne Kjærgaard

AU - Knudsen, Jakob Skov

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Meditation er ikke et nyt fænomen i det danske samfund. Det er den fokussom meditationsformen Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) har væretgenstand for i de senere år imidlertid. Inden for en sundhedssociologiskramme undersøges nogle af grundene til, at netop MBSR er blevet populærbåde i virksomheder og blandt individer med fokus på selvudvikling i endansk kontekst. Artiklen tager afsæt i empiri hentet fra et kvalitativt forskningsprojekt vedrørende netop denne meditationsform og indledes med enfremstilling af det teoretiske, analytiske og empiriske udgangspunkt for artiklen.Herefter følger en analyse af empirien, i hvilken forfatterne bl.a. argumentererfor, at opfattelsen af virkninger tilskrevet mindfulness meditationmå ses i relation til to diskurser, som fremanalyseres og benævnes henholdsvisautenticitets- og e ektiviseringsdiskurserne. Disse diskurser udgør i artiklenomdrejningspunktet for mere generelle betragtninger over nogle af deudfordringer, som det senmoderne menneske står overfor.

AB - Meditation er ikke et nyt fænomen i det danske samfund. Det er den fokussom meditationsformen Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) har væretgenstand for i de senere år imidlertid. Inden for en sundhedssociologiskramme undersøges nogle af grundene til, at netop MBSR er blevet populærbåde i virksomheder og blandt individer med fokus på selvudvikling i endansk kontekst. Artiklen tager afsæt i empiri hentet fra et kvalitativt forskningsprojekt vedrørende netop denne meditationsform og indledes med enfremstilling af det teoretiske, analytiske og empiriske udgangspunkt for artiklen.Herefter følger en analyse af empirien, i hvilken forfatterne bl.a. argumentererfor, at opfattelsen af virkninger tilskrevet mindfulness meditationmå ses i relation til to diskurser, som fremanalyseres og benævnes henholdsvisautenticitets- og e ektiviseringsdiskurserne. Disse diskurser udgør i artiklenomdrejningspunktet for mere generelle betragtninger over nogle af deudfordringer, som det senmoderne menneske står overfor.

KW - Det Samfundsvidenskabelige Fakultet

KW - mindfulness meditation

KW - MBSR

KW - alternativ behandling

KW - diskurs

KW - senmodernitet

KW - sundhedssociologi

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 20

SP - 89

EP - 109

JO - Dansk Sociologi

JF - Dansk Sociologi

SN - 0905-5908

IS - 2

ER -

ID: 21520194