Forskning ved Københavns Universitet - Københavns Universitet

Forside

Nordisk Kost, Sundhed og Sygdom Sammenholdt med Middelhavskost

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportRådgivningfagfællebedømt

Standard

Nordisk Kost, Sundhed og Sygdom Sammenholdt med Middelhavskost. / Hermansen, Kjeld; Andersen, Sidse Schoubye; Damsgaard, Camilla Trab; Dragsted, Lars Ove; Holm, Lotte; Olsen, Anja; Tetens, Inge; Tjønneland, Anne.

København : Vidensråd for Forebyggelse, 2021. 168 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportRådgivningfagfællebedømt

Harvard

Hermansen, K, Andersen, SS, Damsgaard, CT, Dragsted, LO, Holm, L, Olsen, A, Tetens, I & Tjønneland, A 2021, Nordisk Kost, Sundhed og Sygdom Sammenholdt med Middelhavskost. Vidensråd for Forebyggelse, København. <http://www.vidensraad.dk/content/nordisk-kost-sundhed-og-sygdom>

APA

Hermansen, K., Andersen, S. S., Damsgaard, C. T., Dragsted, L. O., Holm, L., Olsen, A., Tetens, I., & Tjønneland, A. (2021). Nordisk Kost, Sundhed og Sygdom Sammenholdt med Middelhavskost. Vidensråd for Forebyggelse. http://www.vidensraad.dk/content/nordisk-kost-sundhed-og-sygdom

Vancouver

Hermansen K, Andersen SS, Damsgaard CT, Dragsted LO, Holm L, Olsen A o.a. Nordisk Kost, Sundhed og Sygdom Sammenholdt med Middelhavskost. København: Vidensråd for Forebyggelse, 2021. 168 s.

Author

Hermansen, Kjeld ; Andersen, Sidse Schoubye ; Damsgaard, Camilla Trab ; Dragsted, Lars Ove ; Holm, Lotte ; Olsen, Anja ; Tetens, Inge ; Tjønneland, Anne. / Nordisk Kost, Sundhed og Sygdom Sammenholdt med Middelhavskost. København : Vidensråd for Forebyggelse, 2021. 168 s.

Bibtex

@book{310fccf7601f44558df5249a2a1585a4,
title = "Nordisk Kost, Sundhed og Sygdom Sammenholdt med Middelhavskost",
abstract = "Kosten spiller en afg{\o}rende rolle for den globale sundhed, og det ansl{\aa}s, at forbedringer af kostm{\o}nstre har potentiale til at forebygge {\'e}t ud af fem d{\o}dsfald p{\aa} globalt plan. I Danmark ansl{\aa}s kost- og ern{\ae}ringsm{\ae}ssige risici at v{\ae}re {\aa}rsag til cirka 13% (svarende til over 7.000 personer) af alle for tidlige d{\o}dsfald.Dertil kommer, at WHO i 2018 efterlyste videnskabelig dokumentation for, at en regional kost som fx den nordiske kost har sundhedsfremmende egenskaber i forhold til en r{\ae}kke af de store folkesygdomme, s{\aa}ledes at der kunne skabes et grundlag for politiske beslutninger og handlingsplaner, som fremmer nordisk kost.Det nordiske kostm{\o}nster er baseret p{\aa} lokale og i h{\o}j grad plantebaserede f{\o}devarer og indeholder en relativt stor m{\ae}ngde af fuldkorn, grove gr{\o}ntsager, frugt, b{\ae}r og fisk.Det er baggrunden for, at Vidensr{\aa}d for Forebyggelse nedsatte en arbejdsgruppe best{\aa}ende af en r{\ae}kke forskere med indsigt i f{\o}devarer og sammenh{\ae}nge mellem kostm{\o}nstre og sygdomme med det form{\aa}l at samle forskningsviden om de sundhedsm{\ae}ssige effekter af nordisk kost i en temarapport. Arbejdsgruppen beskriver og definerer i denne rapport nordisk kost og sammenholder den med et andet velbeskrevet regionalt kostm{\o}nster, nemlig middelhavskost.I rapporten samles den eksisterende viden om og dokumentation for de sundhedsm{\ae}ssige gevinster af et nordisk kostm{\o}nster, n{\aa}r det kommer til overv{\ae}gt og sv{\ae}r overv{\ae}gt, type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdom, kr{\ae}ft og d{\o}delighed hos voksne samt overv{\ae}gt og risikomark{\o}rer for hjerte-kar-sygdom, kolesterol og insulin, hos b{\o}rn og unge. Tilstande og sygdomme, der har store negative sundhedsm{\ae}ssige konsekvenser for de ramte.Arbejdsgruppen inddrager desuden aspekter af b{\ae}redygtigheden ved at spise nordisk. Rapporten beskriver ogs{\aa} de sociologiske og kulturelle aspekter af mad- og m{\aa}ltidskultur samt mulige virkningsmekanismer bag sammenh{\ae}ngen mellem nordisk kost, sundhed og sygdom.",
keywords = "Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Nordisk kost, Sundhed, Sygdom, Sundhedsfremme, B{\ae}redygtighed",
author = "Kjeld Hermansen and Andersen, {Sidse Schoubye} and Damsgaard, {Camilla Trab} and Dragsted, {Lars Ove} and Lotte Holm and Anja Olsen and Inge Tetens and Anne Tj{\o}nneland",
note = "CURIS 2021 NEXS 299",
year = "2021",
language = "Dansk",
isbn = "9788797149041",
publisher = "Vidensr{\aa}d for Forebyggelse",

}

RIS

TY - RPRT

T1 - Nordisk Kost, Sundhed og Sygdom Sammenholdt med Middelhavskost

AU - Hermansen, Kjeld

AU - Andersen, Sidse Schoubye

AU - Damsgaard, Camilla Trab

AU - Dragsted, Lars Ove

AU - Holm, Lotte

AU - Olsen, Anja

AU - Tetens, Inge

AU - Tjønneland, Anne

N1 - CURIS 2021 NEXS 299

PY - 2021

Y1 - 2021

N2 - Kosten spiller en afgørende rolle for den globale sundhed, og det anslås, at forbedringer af kostmønstre har potentiale til at forebygge ét ud af fem dødsfald på globalt plan. I Danmark anslås kost- og ernæringsmæssige risici at være årsag til cirka 13% (svarende til over 7.000 personer) af alle for tidlige dødsfald.Dertil kommer, at WHO i 2018 efterlyste videnskabelig dokumentation for, at en regional kost som fx den nordiske kost har sundhedsfremmende egenskaber i forhold til en række af de store folkesygdomme, således at der kunne skabes et grundlag for politiske beslutninger og handlingsplaner, som fremmer nordisk kost.Det nordiske kostmønster er baseret på lokale og i høj grad plantebaserede fødevarer og indeholder en relativt stor mængde af fuldkorn, grove grøntsager, frugt, bær og fisk.Det er baggrunden for, at Vidensråd for Forebyggelse nedsatte en arbejdsgruppe bestående af en række forskere med indsigt i fødevarer og sammenhænge mellem kostmønstre og sygdomme med det formål at samle forskningsviden om de sundhedsmæssige effekter af nordisk kost i en temarapport. Arbejdsgruppen beskriver og definerer i denne rapport nordisk kost og sammenholder den med et andet velbeskrevet regionalt kostmønster, nemlig middelhavskost.I rapporten samles den eksisterende viden om og dokumentation for de sundhedsmæssige gevinster af et nordisk kostmønster, når det kommer til overvægt og svær overvægt, type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdom, kræft og dødelighed hos voksne samt overvægt og risikomarkører for hjerte-kar-sygdom, kolesterol og insulin, hos børn og unge. Tilstande og sygdomme, der har store negative sundhedsmæssige konsekvenser for de ramte.Arbejdsgruppen inddrager desuden aspekter af bæredygtigheden ved at spise nordisk. Rapporten beskriver også de sociologiske og kulturelle aspekter af mad- og måltidskultur samt mulige virkningsmekanismer bag sammenhængen mellem nordisk kost, sundhed og sygdom.

AB - Kosten spiller en afgørende rolle for den globale sundhed, og det anslås, at forbedringer af kostmønstre har potentiale til at forebygge ét ud af fem dødsfald på globalt plan. I Danmark anslås kost- og ernæringsmæssige risici at være årsag til cirka 13% (svarende til over 7.000 personer) af alle for tidlige dødsfald.Dertil kommer, at WHO i 2018 efterlyste videnskabelig dokumentation for, at en regional kost som fx den nordiske kost har sundhedsfremmende egenskaber i forhold til en række af de store folkesygdomme, således at der kunne skabes et grundlag for politiske beslutninger og handlingsplaner, som fremmer nordisk kost.Det nordiske kostmønster er baseret på lokale og i høj grad plantebaserede fødevarer og indeholder en relativt stor mængde af fuldkorn, grove grøntsager, frugt, bær og fisk.Det er baggrunden for, at Vidensråd for Forebyggelse nedsatte en arbejdsgruppe bestående af en række forskere med indsigt i fødevarer og sammenhænge mellem kostmønstre og sygdomme med det formål at samle forskningsviden om de sundhedsmæssige effekter af nordisk kost i en temarapport. Arbejdsgruppen beskriver og definerer i denne rapport nordisk kost og sammenholder den med et andet velbeskrevet regionalt kostmønster, nemlig middelhavskost.I rapporten samles den eksisterende viden om og dokumentation for de sundhedsmæssige gevinster af et nordisk kostmønster, når det kommer til overvægt og svær overvægt, type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdom, kræft og dødelighed hos voksne samt overvægt og risikomarkører for hjerte-kar-sygdom, kolesterol og insulin, hos børn og unge. Tilstande og sygdomme, der har store negative sundhedsmæssige konsekvenser for de ramte.Arbejdsgruppen inddrager desuden aspekter af bæredygtigheden ved at spise nordisk. Rapporten beskriver også de sociologiske og kulturelle aspekter af mad- og måltidskultur samt mulige virkningsmekanismer bag sammenhængen mellem nordisk kost, sundhed og sygdom.

KW - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

KW - Nordisk kost

KW - Sundhed

KW - Sygdom

KW - Sundhedsfremme

KW - Bæredygtighed

M3 - Rapport

SN - 9788797149041

BT - Nordisk Kost, Sundhed og Sygdom Sammenholdt med Middelhavskost

PB - Vidensråd for Forebyggelse

CY - København

ER -

ID: 280239954