Forskning ved Københavns Universitet - Københavns Universitet

Forside

OK18: en forklaring af forløbet og en ny forståelse af magtbalancen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Standard

OK18 : en forklaring af forløbet og en ny forståelse af magtbalancen. / Hansen, Nana Wesley; Mailand, Mikkel.

I: Tidsskrift for Arbejdsliv, Bind 21, Nr. 2, 06.2019, s. 10-27.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Harvard

Hansen, NW & Mailand, M 2019, 'OK18: en forklaring af forløbet og en ny forståelse af magtbalancen', Tidsskrift for Arbejdsliv, bind 21, nr. 2, s. 10-27.

APA

Hansen, N. W., & Mailand, M. (2019). OK18: en forklaring af forløbet og en ny forståelse af magtbalancen. Tidsskrift for Arbejdsliv, 21(2), 10-27.

Vancouver

Hansen NW, Mailand M. OK18: en forklaring af forløbet og en ny forståelse af magtbalancen. Tidsskrift for Arbejdsliv. 2019 jun;21(2):10-27.

Author

Hansen, Nana Wesley ; Mailand, Mikkel. / OK18 : en forklaring af forløbet og en ny forståelse af magtbalancen. I: Tidsskrift for Arbejdsliv. 2019 ; Bind 21, Nr. 2. s. 10-27.

Bibtex

@article{a2e888fcfad54bd5aae737b371f7c887,
title = "OK18: en forklaring af forl{\o}bet og en ny forst{\aa}else af magtbalancen",
abstract = "OK18 var den hidtidig mest dramatiske overenskomstforhandling p{\aa} det offentlige omr{\aa}de i Danmark. I artiklen argumenter vi for det f{\o}rste, at OK18 processen og forligene var et resultat af musketereden og fagbev{\ae}gelsens succesfulde mobilisering af kernetropper og befolkning, samt af en parlamentarisk situation med en borgerlig regering og et forest{\aa}ende folketingsvalg, hvor et lovindgreb ikke s{\aa} nemt ud. For det andet argumenterer vi, at et af hovedproblemerne for det offentlige aftalesystem i dansk forskning er blevet begrebsliggjort i form af de statslige arbejdsgiveres s{\aa}kaldte dobbeltrolle, som skulle give et s{\ae}rligt ulige magtforhold mellem den statslige arbejdsgiver og l{\o}nmodtagerne, men at denne forst{\aa}else b{\o}r nuanceres. Den nyere historie i det offentlige aftalesystem i Danmark – s{\ae}rligt OK13 – bekr{\ae}fter umiddelbart, at dobbeltrollen kan v{\ae}re et st{\ae}rkt magtmiddel for arbejdsgiverne. Men OK18 vidner om, at denne forst{\aa}else af magtbalancen i det offentlige aftalesystem ikke kan forklare begivenhederne.",
author = "Hansen, {Nana Wesley} and Mikkel Mailand",
year = "2019",
month = "6",
language = "Dansk",
volume = "21",
pages = "10--27",
journal = "Tidsskrift for Arbejdsliv",
issn = "1399-1442",
publisher = "Werks Grafiske Hus",
number = "2",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - OK18

T2 - en forklaring af forløbet og en ny forståelse af magtbalancen

AU - Hansen, Nana Wesley

AU - Mailand, Mikkel

PY - 2019/6

Y1 - 2019/6

N2 - OK18 var den hidtidig mest dramatiske overenskomstforhandling på det offentlige område i Danmark. I artiklen argumenter vi for det første, at OK18 processen og forligene var et resultat af musketereden og fagbevægelsens succesfulde mobilisering af kernetropper og befolkning, samt af en parlamentarisk situation med en borgerlig regering og et forestående folketingsvalg, hvor et lovindgreb ikke så nemt ud. For det andet argumenterer vi, at et af hovedproblemerne for det offentlige aftalesystem i dansk forskning er blevet begrebsliggjort i form af de statslige arbejdsgiveres såkaldte dobbeltrolle, som skulle give et særligt ulige magtforhold mellem den statslige arbejdsgiver og lønmodtagerne, men at denne forståelse bør nuanceres. Den nyere historie i det offentlige aftalesystem i Danmark – særligt OK13 – bekræfter umiddelbart, at dobbeltrollen kan være et stærkt magtmiddel for arbejdsgiverne. Men OK18 vidner om, at denne forståelse af magtbalancen i det offentlige aftalesystem ikke kan forklare begivenhederne.

AB - OK18 var den hidtidig mest dramatiske overenskomstforhandling på det offentlige område i Danmark. I artiklen argumenter vi for det første, at OK18 processen og forligene var et resultat af musketereden og fagbevægelsens succesfulde mobilisering af kernetropper og befolkning, samt af en parlamentarisk situation med en borgerlig regering og et forestående folketingsvalg, hvor et lovindgreb ikke så nemt ud. For det andet argumenterer vi, at et af hovedproblemerne for det offentlige aftalesystem i dansk forskning er blevet begrebsliggjort i form af de statslige arbejdsgiveres såkaldte dobbeltrolle, som skulle give et særligt ulige magtforhold mellem den statslige arbejdsgiver og lønmodtagerne, men at denne forståelse bør nuanceres. Den nyere historie i det offentlige aftalesystem i Danmark – særligt OK13 – bekræfter umiddelbart, at dobbeltrollen kan være et stærkt magtmiddel for arbejdsgiverne. Men OK18 vidner om, at denne forståelse af magtbalancen i det offentlige aftalesystem ikke kan forklare begivenhederne.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 21

SP - 10

EP - 27

JO - Tidsskrift for Arbejdsliv

JF - Tidsskrift for Arbejdsliv

SN - 1399-1442

IS - 2

ER -

ID: 227697255