Forskning ved Københavns Universitet - Københavns Universitet

Forside

REGULATION OF INDUCIBLE NITRIC OXIDE SYNTHASE IN COLLAGENOUS COLITIS

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Produktionen af nitrogen oxid og ekspressionen af enzymet, inducerbar nitrogen oxid syntase (iNOS), er markant øget i den inflammerede kolonslimhinde.
Kollagen kolit er en inflammatorisk tarmsygdom af ukendt ætiologi, som er karakteriseret klinisk ved kronisk vandig diaré, trods en endoskopisk normal slimhinde, og histologisk ved et øget antal lymfocytter og plasmaceller i lamina propria, et fortykket subepitelialt kollagen bånd og et abnormt højt antal intraepiteliale lymfocytter. Ved denne sygdomstilstand er observeret en lige så høj – eller højere – produktion af nitrogen oxid som ved ulcerøs colitis, der er karakteriseret ved en kronisk recidiverende, sårdannende inflammation af kolorektalslimhinden.
I nærværende sammenlignende studie er ekspressionen af iNOS og aktiviteten af enzymets transkriptionsfaktor, nukleær faktor-kappa B (NF-B), i slimhindebiopsier fra colonslimhinden hos patienter med henholdsvis kollagen kolit, ulcerøs kolit (positive kontroller) og funktionel tarmsygdom (negative kontroller) undersøgt.
Der fandtes en øget ekspression af iNOS og aktivering af NF-B ved både kollagen kolit og ulcerøs kolit. Da destruktiv, sårdannende betændelse aldrig forekommer ved kollagen kolit, anses det for usandsynligt, at aktivering af disse proteiner i sig selv er årsag til slimhindebeskadigelse ved inflammatorisk tarmsygdom.
OriginalsprogEngelsk
StatusUdgivet - 5 okt. 2004

ID: 49848448