Forskning ved Københavns Universitet - Københavns Universitet

Forside

Stabilisering – fra intention til indsats: Prioriteringen af forsvarets bidrag til internationale stabiliseringsindsatser

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskningfagfællebedømt

Standard

Stabilisering – fra intention til indsats : Prioriteringen af forsvarets bidrag til internationale stabiliseringsindsatser. / Jacobsen, Katja Lindskov; Engen, Torben Toftgaard.

Københavns Universitet, Institut for Statskundskab, 2017. 61 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskningfagfællebedømt

Harvard

Jacobsen, KL & Engen, TT 2017, Stabilisering – fra intention til indsats: Prioriteringen af forsvarets bidrag til internationale stabiliseringsindsatser. Københavns Universitet, Institut for Statskundskab.

APA

Jacobsen, K. L., & Engen, T. T. (2017). Stabilisering – fra intention til indsats: Prioriteringen af forsvarets bidrag til internationale stabiliseringsindsatser. Københavns Universitet, Institut for Statskundskab.

Vancouver

Jacobsen KL, Engen TT. Stabilisering – fra intention til indsats: Prioriteringen af forsvarets bidrag til internationale stabiliseringsindsatser. Københavns Universitet, Institut for Statskundskab, 2017. 61 s.

Author

Jacobsen, Katja Lindskov ; Engen, Torben Toftgaard. / Stabilisering – fra intention til indsats : Prioriteringen af forsvarets bidrag til internationale stabiliseringsindsatser. Københavns Universitet, Institut for Statskundskab, 2017. 61 s.

Bibtex

@book{4d7a1ff5898d4ce183c88b725936a7e5,
title = "Stabilisering – fra intention til indsats: Prioriteringen af forsvarets bidrag til internationale stabiliseringsindsatser",
abstract = "Stabiliseringsindsatser udg{\o}r kun en mindre del af forsvarets samlede ressourcer. Ikke destomindre er stabilisering et vigtigt v{\ae}rkt{\o}j i bestr{\ae}belserne p{\aa} at im{\o}deg{\aa} udfordringer fra syd.Udfordringer, der, hvis de ikke adresseres, kan risikere at f{\aa} negative konsekvenser for dansksikkerhed. Denne rapport belyser, hvordan dansk forsvar – via stabiliseringsbidrag – er gearettil at im{\o}deg{\aa} forskelligartede sikkerhedsudfordringer fra syd, herunder voldelig konflikt,skr{\o}belige statsstrukturer, radikalisering, gr{\ae}nseoverskridende kriminalitet, og afledte effekters{\aa}som flygtningestr{\o}mme.Rapportens form{\aa}l er at analysere og kortl{\ae}gge, hvordan forsvarets stabiliseringsbidrag operationaliseres i forsvarets organisation med henblik p{\aa} at skabe {\o}get dansk sikkerhed (rapporten fokuserer dermed p{\aa} de s{\ae}rlige stabiliseringsindsatser under Freds- og Stabiliseringsfonden, ikke p{\aa} milit{\ae}re operationers bidrag til stabilisering). Dette afd{\ae}kkes ved at besvare to sp{\o}rgsm{\aa}l. F{\o}rst belyses stabiliseringsbegrebets betydning i en dansk kontekst, dels som politiskambition og dels som forsvarets konkrete stabiliseringsbidrag. Dern{\ae}st afd{\ae}kkes forsvarets strukturer og processer for tilvejebringelse af bidrag til internationale stabiliseringsindsatser. P{\aa} denne baggrund identificeres tre t{\ae}t relaterede prioriterings-dilemmaer: prioritering blandt forskellige politiske m{\aa}ls{\ae}tninger, prioritering mellem forskellige opgaver i forsvaretsportef{\o}lje og prioritering af stabiliseringsopgaven i forsvarets v{\ae}rn og kommandoer.P{\aa} den baggrund fremf{\o}res tre s{\ae}t af anbefalinger, der adresserer forskellige dele af den nuv{\ae}rende struktur og politiske kontekst for forsvarets bidrag til internationale stabiliseringsindsatser, nemlig det politiske, det ministerielle og det udf{\o}rende niveau. Rapporten anbefaler:· at der udarbejdes en politik, hvor den politiske hensigt med og prioriteringer vedr{\o}rende danske stabiliseringsbidrag tydeligg{\o}res.· at stabiliseringsopgavens varetagelse bliver et fast punkt p{\aa} dagsordenen til forligskredsm{\o}derne.· at minimere risikoen for divergens mellem v{\ae}rnsstabe og kommandoers handlingsprogrammer,og forsvarschefens direktiv for V{\ae}rnsf{\ae}lles Forsvarskommandos opgavel{\o}sning.- at J9-sektionen h{\ae}ves fra sektionsniveau til afdelingsniveau med henblik p{\aa} at give stabiliseringsomr{\aa}det st{\o}rre gennemslagskraft.- at styrke de mekanismer, som skal tilsikre, at stabiliseringsomr{\aa}det underg{\aa}r en l{\o}bende produktudvikling, eksempelvis ved at se p{\aa} mulige forsvarsbidrag til indsatser inden for sikkerhedssektorreform og p{\aa} NATO's Defence Institution Building-koncept.",
keywords = "Det Samfundsvidenskabelige Fakultet",
author = "Jacobsen, {Katja Lindskov} and Engen, {Torben Toftgaard}",
year = "2017",
month = "12",
day = "20",
language = "Dansk",
isbn = "ISBN: 9788773938126",
publisher = "K{\o}benhavns Universitet, Institut for Statskundskab",

}

RIS

TY - RPRT

T1 - Stabilisering – fra intention til indsats

T2 - Prioriteringen af forsvarets bidrag til internationale stabiliseringsindsatser

AU - Jacobsen, Katja Lindskov

AU - Engen, Torben Toftgaard

PY - 2017/12/20

Y1 - 2017/12/20

N2 - Stabiliseringsindsatser udgør kun en mindre del af forsvarets samlede ressourcer. Ikke destomindre er stabilisering et vigtigt værktøj i bestræbelserne på at imødegå udfordringer fra syd.Udfordringer, der, hvis de ikke adresseres, kan risikere at få negative konsekvenser for dansksikkerhed. Denne rapport belyser, hvordan dansk forsvar – via stabiliseringsbidrag – er gearettil at imødegå forskelligartede sikkerhedsudfordringer fra syd, herunder voldelig konflikt,skrøbelige statsstrukturer, radikalisering, grænseoverskridende kriminalitet, og afledte effektersåsom flygtningestrømme.Rapportens formål er at analysere og kortlægge, hvordan forsvarets stabiliseringsbidrag operationaliseres i forsvarets organisation med henblik på at skabe øget dansk sikkerhed (rapporten fokuserer dermed på de særlige stabiliseringsindsatser under Freds- og Stabiliseringsfonden, ikke på militære operationers bidrag til stabilisering). Dette afdækkes ved at besvare to spørgsmål. Først belyses stabiliseringsbegrebets betydning i en dansk kontekst, dels som politiskambition og dels som forsvarets konkrete stabiliseringsbidrag. Dernæst afdækkes forsvarets strukturer og processer for tilvejebringelse af bidrag til internationale stabiliseringsindsatser. På denne baggrund identificeres tre tæt relaterede prioriterings-dilemmaer: prioritering blandt forskellige politiske målsætninger, prioritering mellem forskellige opgaver i forsvaretsportefølje og prioritering af stabiliseringsopgaven i forsvarets værn og kommandoer.På den baggrund fremføres tre sæt af anbefalinger, der adresserer forskellige dele af den nuværende struktur og politiske kontekst for forsvarets bidrag til internationale stabiliseringsindsatser, nemlig det politiske, det ministerielle og det udførende niveau. Rapporten anbefaler:· at der udarbejdes en politik, hvor den politiske hensigt med og prioriteringer vedrørende danske stabiliseringsbidrag tydeliggøres.· at stabiliseringsopgavens varetagelse bliver et fast punkt på dagsordenen til forligskredsmøderne.· at minimere risikoen for divergens mellem værnsstabe og kommandoers handlingsprogrammer,og forsvarschefens direktiv for Værnsfælles Forsvarskommandos opgaveløsning.- at J9-sektionen hæves fra sektionsniveau til afdelingsniveau med henblik på at give stabiliseringsområdet større gennemslagskraft.- at styrke de mekanismer, som skal tilsikre, at stabiliseringsområdet undergår en løbende produktudvikling, eksempelvis ved at se på mulige forsvarsbidrag til indsatser inden for sikkerhedssektorreform og på NATO's Defence Institution Building-koncept.

AB - Stabiliseringsindsatser udgør kun en mindre del af forsvarets samlede ressourcer. Ikke destomindre er stabilisering et vigtigt værktøj i bestræbelserne på at imødegå udfordringer fra syd.Udfordringer, der, hvis de ikke adresseres, kan risikere at få negative konsekvenser for dansksikkerhed. Denne rapport belyser, hvordan dansk forsvar – via stabiliseringsbidrag – er gearettil at imødegå forskelligartede sikkerhedsudfordringer fra syd, herunder voldelig konflikt,skrøbelige statsstrukturer, radikalisering, grænseoverskridende kriminalitet, og afledte effektersåsom flygtningestrømme.Rapportens formål er at analysere og kortlægge, hvordan forsvarets stabiliseringsbidrag operationaliseres i forsvarets organisation med henblik på at skabe øget dansk sikkerhed (rapporten fokuserer dermed på de særlige stabiliseringsindsatser under Freds- og Stabiliseringsfonden, ikke på militære operationers bidrag til stabilisering). Dette afdækkes ved at besvare to spørgsmål. Først belyses stabiliseringsbegrebets betydning i en dansk kontekst, dels som politiskambition og dels som forsvarets konkrete stabiliseringsbidrag. Dernæst afdækkes forsvarets strukturer og processer for tilvejebringelse af bidrag til internationale stabiliseringsindsatser. På denne baggrund identificeres tre tæt relaterede prioriterings-dilemmaer: prioritering blandt forskellige politiske målsætninger, prioritering mellem forskellige opgaver i forsvaretsportefølje og prioritering af stabiliseringsopgaven i forsvarets værn og kommandoer.På den baggrund fremføres tre sæt af anbefalinger, der adresserer forskellige dele af den nuværende struktur og politiske kontekst for forsvarets bidrag til internationale stabiliseringsindsatser, nemlig det politiske, det ministerielle og det udførende niveau. Rapporten anbefaler:· at der udarbejdes en politik, hvor den politiske hensigt med og prioriteringer vedrørende danske stabiliseringsbidrag tydeliggøres.· at stabiliseringsopgavens varetagelse bliver et fast punkt på dagsordenen til forligskredsmøderne.· at minimere risikoen for divergens mellem værnsstabe og kommandoers handlingsprogrammer,og forsvarschefens direktiv for Værnsfælles Forsvarskommandos opgaveløsning.- at J9-sektionen hæves fra sektionsniveau til afdelingsniveau med henblik på at give stabiliseringsområdet større gennemslagskraft.- at styrke de mekanismer, som skal tilsikre, at stabiliseringsområdet undergår en løbende produktudvikling, eksempelvis ved at se på mulige forsvarsbidrag til indsatser inden for sikkerhedssektorreform og på NATO's Defence Institution Building-koncept.

KW - Det Samfundsvidenskabelige Fakultet

UR - http://cms.polsci.ku.dk/publikationer/stabilisering-fra-intention-til-indsats/CMS_Rapport_2017_-_Stabilisering_-_fra_intention_til_indsats.pdf

M3 - Rapport

SN - ISBN: 9788773938126

BT - Stabilisering – fra intention til indsats

PB - Københavns Universitet, Institut for Statskundskab

ER -

ID: 187075784