Forskning ved Københavns Universitet - Københavns Universitet

Forside

Tre gordiske knuder eller bare bump på vejen: Analyse af optakten til OK2018

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskningfagfællebedømt

Standard

Tre gordiske knuder eller bare bump på vejen : Analyse af optakten til OK2018. / Hansen, Nana Wesley; Mailand, Mikkel.

FAOS, Sociologisk Institut, Københavns Universitet, 2017. 18 s. (Forskningsnotat; Nr. 161).

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskningfagfællebedømt

Harvard

Hansen, NW & Mailand, M 2017, Tre gordiske knuder eller bare bump på vejen: Analyse af optakten til OK2018. Forskningsnotat, nr. 161, FAOS, Sociologisk Institut, Københavns Universitet.

APA

Hansen, N. W., & Mailand, M. (2017). Tre gordiske knuder eller bare bump på vejen: Analyse af optakten til OK2018. FAOS, Sociologisk Institut, Københavns Universitet. Forskningsnotat, Nr. 161

Vancouver

Hansen NW, Mailand M. Tre gordiske knuder eller bare bump på vejen: Analyse af optakten til OK2018. FAOS, Sociologisk Institut, Københavns Universitet, 2017. 18 s. (Forskningsnotat; Nr. 161).

Author

Hansen, Nana Wesley ; Mailand, Mikkel. / Tre gordiske knuder eller bare bump på vejen : Analyse af optakten til OK2018. FAOS, Sociologisk Institut, Københavns Universitet, 2017. 18 s. (Forskningsnotat; Nr. 161).

Bibtex

@book{c3092c662eac40d9a815a0574a0709b4,
title = "Tre gordiske knuder eller bare bump p{\aa} vejen: Analyse af optakten til OK2018",
abstract = "I notatet analyseres forventningerne til OK2018, der s{\ae}rligt byder p{\aa} tre udfordringer. Det g{\ae}lder uenighed om privatl{\o}nsv{\ae}rn og l{\o}ngab, samarbejdsproblemer p{\aa} statens omr{\aa}de (herunder sp{\o}rgsm{\aa}let om den betalte frokostpause) og sp{\o}rgsm{\aa}let om l{\ae}rernes arbejdstid. Notatet understreger den s{\ae}rlige processuelle usikkerhed ved OK2018 i forbindelse med l{\ae}rernes arbejdstid, idet l{\o}nmodtagerorganisationerne har fors{\o}gt at g{\o}re reelle forhandlinger p{\aa} dette omr{\aa}de til foruds{\ae}tning for alle {\o}vrige forhandlinger. Herefter gennemg{\aa}r notatet andre forhandlingstemaer og mulige knaster for b{\aa}de det statslige, kommunale og regionale omr{\aa}de. Afslutningsvis peger notatet p{\aa} flere mulige scenarier. Det mindst sandsynlige synes denne gang at v{\ae}re et udviklingsforlig, hvor de mange og langvarige udfordringer bliver realitetsforhandlet, og man opn{\aa}r brede forlig. En anden mulighed er, at forhandlerne efter et meget tidspresset forl{\o}b opn{\aa}r et rent vedligeholdelsesforlig, hvor man kun er blevet enige om – og har fundet tid til at forhandle – l{\o}n og f{\aa} andre emner. Endelig kan man forestille sig flere forskellige scenarier, hvor parterne efter en udmattelseskamp slet ikke opn{\aa}r forlig. I notatet skelnes mellem et udskydelsesscenarie og et egentlig konfliktscenarie. I udskydelsesscenariet, vil de nuv{\ae}rende overenskomster blot blive forl{\ae}nget. I konfliktscenariet vil en afslutning sandsynligvis best{\aa} af et politisk indgreb.",
author = "Hansen, {Nana Wesley} and Mikkel Mailand",
year = "2017",
month = "12",
day = "6",
language = "Dansk",
series = "Forskningsnotat",
publisher = "FAOS, Sociologisk Institut, K{\o}benhavns Universitet",
number = "161",

}

RIS

TY - RPRT

T1 - Tre gordiske knuder eller bare bump på vejen

T2 - Analyse af optakten til OK2018

AU - Hansen, Nana Wesley

AU - Mailand, Mikkel

PY - 2017/12/6

Y1 - 2017/12/6

N2 - I notatet analyseres forventningerne til OK2018, der særligt byder på tre udfordringer. Det gælder uenighed om privatlønsværn og løngab, samarbejdsproblemer på statens område (herunder spørgsmålet om den betalte frokostpause) og spørgsmålet om lærernes arbejdstid. Notatet understreger den særlige processuelle usikkerhed ved OK2018 i forbindelse med lærernes arbejdstid, idet lønmodtagerorganisationerne har forsøgt at gøre reelle forhandlinger på dette område til forudsætning for alle øvrige forhandlinger. Herefter gennemgår notatet andre forhandlingstemaer og mulige knaster for både det statslige, kommunale og regionale område. Afslutningsvis peger notatet på flere mulige scenarier. Det mindst sandsynlige synes denne gang at være et udviklingsforlig, hvor de mange og langvarige udfordringer bliver realitetsforhandlet, og man opnår brede forlig. En anden mulighed er, at forhandlerne efter et meget tidspresset forløb opnår et rent vedligeholdelsesforlig, hvor man kun er blevet enige om – og har fundet tid til at forhandle – løn og få andre emner. Endelig kan man forestille sig flere forskellige scenarier, hvor parterne efter en udmattelseskamp slet ikke opnår forlig. I notatet skelnes mellem et udskydelsesscenarie og et egentlig konfliktscenarie. I udskydelsesscenariet, vil de nuværende overenskomster blot blive forlænget. I konfliktscenariet vil en afslutning sandsynligvis bestå af et politisk indgreb.

AB - I notatet analyseres forventningerne til OK2018, der særligt byder på tre udfordringer. Det gælder uenighed om privatlønsværn og løngab, samarbejdsproblemer på statens område (herunder spørgsmålet om den betalte frokostpause) og spørgsmålet om lærernes arbejdstid. Notatet understreger den særlige processuelle usikkerhed ved OK2018 i forbindelse med lærernes arbejdstid, idet lønmodtagerorganisationerne har forsøgt at gøre reelle forhandlinger på dette område til forudsætning for alle øvrige forhandlinger. Herefter gennemgår notatet andre forhandlingstemaer og mulige knaster for både det statslige, kommunale og regionale område. Afslutningsvis peger notatet på flere mulige scenarier. Det mindst sandsynlige synes denne gang at være et udviklingsforlig, hvor de mange og langvarige udfordringer bliver realitetsforhandlet, og man opnår brede forlig. En anden mulighed er, at forhandlerne efter et meget tidspresset forløb opnår et rent vedligeholdelsesforlig, hvor man kun er blevet enige om – og har fundet tid til at forhandle – løn og få andre emner. Endelig kan man forestille sig flere forskellige scenarier, hvor parterne efter en udmattelseskamp slet ikke opnår forlig. I notatet skelnes mellem et udskydelsesscenarie og et egentlig konfliktscenarie. I udskydelsesscenariet, vil de nuværende overenskomster blot blive forlænget. I konfliktscenariet vil en afslutning sandsynligvis bestå af et politisk indgreb.

UR - http://faos.ku.dk/publikationer/forskningsnotater/fnotater-2017/Fnotat_161_-_Optaktsnotat_OK18.pdf

M3 - Rapport

T3 - Forskningsnotat

BT - Tre gordiske knuder eller bare bump på vejen

PB - FAOS, Sociologisk Institut, Københavns Universitet

ER -

ID: 187075099